home Интервюта Екстра Нина: Не съм мислила, че с колегите ще положим основите на поп-фолка

Екстра Нина: Не съм мислила, че с колегите ще положим основите на поп-фолка

– Не беше пускала нова песен няколко години, на какво се дължеше това?
Истина е, че преди няколко години записах един цял албум с много нови песни, след като напуснах Пайнер и издадох “Доза 03” със Сънни. В общи линии се бях разочаровала и не можех да се договоря с някоя от фирмите, за да издадем този албум. Снимах няколко песни от него, които не се реализираха особено и не усяха да достигнат до моите почитатели. Каквото и да правех преди, все нещо не се получаваше както трябва. Много пари инвестирах във всяка една песен, снимах скъпи клипове, които после не си личаха, че в тях е вложено толкова много. По един или друг начин не успяхме да направим това, което трябваше да направим. Бях се отказала общо взето от всичко, но след 3-4 години пауза реших да направя една песничка, получих някакво вдъхновение.

– Разкажи повече за направата на “Няма скуса”?
Много ми допадна. Пламен Велинов написа аражимента на тази песен, която е стара кюрдска народна. Текстът си го написах сама, нещо свежо и позитивно като за лятото. Постарахме се да стане добре. Не знаех дали ще правя клип на тази песен, но в крайна сметка и той стана реалност. С Ники Скерлев направихме много свеж летен клип, за който хората, които не са недобронамерени спрямо мен, биха казали, че се е получил много добре.

– Липсваше ли ти музикалната сцена и музиката ли ти е най на сърце?
Преди се бях уморила от всички интриги в нашия бранш. Колкото и да имаш желание и каквото и да направиш, никога нищо не се получава така, както трябва. С всеки проект трбяваше да влагаш още и още, докато в един момент инвестицията стана прекалено голяма и нямаше никакъв смисъл. Всичко беше станало като едно състезание и не можех повече да си го позволя това и реших да слезна от сцената. Но не от сцената, защото през всичките тези години съм пяла, но просто се отдалечих от това да правя песни и да снимам клипове. През последните години съм пяла на много големи събития в България и в Турция. Даже смятам, че гласът ми се ошлайфа още повече, тъй като работя с него постоянно, докато преди ходех от време на време само на участия и малко или много се уморявах лесно от пеенето, докато сега не е така.

– Спомняш ли си как започна да се занимаваш професионално с музика и смяташе ли, че ще станеш една от емблемите на фолка?
Разбира се, че си спомням първите ми записи и първите ми трепети. Лично аз не съм предполагала, че първата ми песен “Затвори очи” от Димчо Делев ще се превърне в такъв хит. Не съм и предполагала, че няколко изпълнители след това, ще положим основата на един нов стил музика в България. На времето не оценявахме това, че сме толкова популярни. Сега не е така, тогава нямаше Vbox, YouTube и т.н. Тогава имаше само една национална телевизия. Малко по-късно вече почнаха да се появяват кабеларките.

ExtraNina2015-2

– В какви отношения си с Митко Димитров и фирма Пайнер?
С Митко Димитров сме в прекрасни приятелски отношения. Винаги сме се разбирали и последните години си останахме приятели, въпреки професионалната ни раздяла. С много добри чувства съм към семейството му, както и всички, които едно време работеха в Пайнер. Нищо лошо не сме си причинили с тях, така че не виждам причина да не се разбираме. Даже си помагаме, когато можем. Ако някой ме търси за участия при тях, те ми се обаждат.

– Новият ти проект “Няма скуса” се излъчва в ефира на Планета ТВ. Това означава ли, че имаш намерение отново да работиш с тях и изобщо за пееш отново в България?
Клипът “Няма скука” го представих на Панчо Запрянов, който каза, че парчето е добро и ще се завърти по Планета ТВ. Всичко си стана така, както се бяхме разбрали. С Пайнер си продължаваме да работим, но нищо обвързващо. Когаго имат участия, както казах по-горе, те ме пращат и сме си взаимнодоволни.

– Живееш от няколко години в Турция, любовта ли те изпрати там или има други причини?
По стечение на обстоятелствата имах големи концерти в Измир и Истанбул. Така се получиха нещата, че получих още покани за участия и започнах да работя тук. Така се озовах в Турция за няколко години и все още съм тук.

– Можеш ли да направиш едно сравнение между България и Турция, къде е по-добър животът, а какво мислиш за музикалната им сцена?
Всеки един човек иска да си бъде в родината и да си работи там. Като България няма друго такова спокойно място на Земята. Пътувала съм много и лично съм се убедила. Когато работата, която имаш, не ти осигурява добър живот там, където си, то ти отиваш някъде, където са по-добри условията. В чужбина не е както в България, хората не оценяват изпълнителите си по това на колко години са, слаби ли са или дебели, а дали са талантливи и каква музика правят.

ExtraNina2015-3

– В добри отношения ли си със сестра ти – певицата Цветелина? Не смяташ ли да направите отново нещо съвместно?
Ние сме си в прекрасни сестрински отношения, никога не сме имали дразги помежду ни. Засега нямаме такива планове, тъй като тя си е в България, аз съм в Турция. Да сме живи и здрави, някой ден отново ще направим нещо заедно.

– Твои са първите етно албуми, които бяха смесица между фолклор, поп и модерен фолк. Определено те оставиха трайна следа у музикалните феновете. Мислиш ли отново да експериментираш в тази посока?
Когато направих първия музикален етно албум в България – „Деветият елемент“, тогава такава музика въобще нямаше, даже беше доста новаторска. Този проект беше много скъп за времето си. Албумът получи симпатиите дори и на критиците. Не мога да кажа дали на този етап бих направила нещо подобно. Да, бих експериентирала, но цял албум надали.

– Смяташ ли, че ти и останалите “тиранозаври” (както беше казал Радо Шишарката) имате отново шанс да сте сред топ изпълнителите?
Доволна съм, че до ден-днешен, въпреки че не съм издавала песни, хората не са ме забравили и помнят песните ми. Виждам и много млади хора, които преди години сигурно са били деца и не си спомнят какво се е пеело, но явно в последствие са научили всички стари хитове от едно време. Ретро партитата са пълни с млади хора, което говори, че имаме шанс да сме на една сцена със сегашните звезди.

– Имаш и няколко събрски проекта, даже и с Бобан Здравкович. Би ли изпяла отново нещо такова?
С него направихме доста дуета преди години, засега нямам планове за токава нещо, но имам една сръбска песен, която ще включа в бъдещия си албум.

– Запазила ли си добри отношения с повечето си колеги? Кои от тях са ти най на сърце?
С всички съм запазила добри отношения, с никого не съм се карала. Мога да кажа, че последните години сме се виждали само с Глория и Тони Дачева, даже преди две години беше това. С моята приятелка Весела се чуваме често, с други много не сме общували поради простата причина, че не съм в България.

– Какво следва пред Екстра Нина от тук насетне?
В момента имам все още договорни отношения в Турция, но смятам след като приключат да се прибера в България. През тази година подготвям нови проекти и смятам да си продължа кариерата. Предимството на това, че съм тук няколко години e, че осъвършенствах гласа си и репертоара ми става по-голям. Научих и още един-два езика, за всеки един човек това е богатство. Научих се да оценявам това, което имам и което правя. В България гадното е, че когато някой направи нещо със сърцето си – песен или клип, и е вложил доста пари и сили в това, се намират хора, които плюят по него, но не знаят през какво е минал.

comments: