home Спорт, Спортни звезди КИОКУШИН ШАМПИОНКАТА ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА ОТБЛИЗО

КИОКУШИН ШАМПИОНКАТА ГЕРГАНА АПОСТОЛОВА ОТБЛИЗО

Гергана Апостолова – Костова е родена на 24.01.1976г. в гр. Бургас. Тя е двукратна световна шампионка по карате киокушин, тя е трикратна европейска шампионка и многократна шампионка на Америка.

От 30 години тренира карате киокушин. Нейният треньор е Шихан Емил Костов – световен шампион и многократен европейски шампион по карате киокушинкай.

Гергана Апостолова е бивш автомобилен състезател. Тя е първата българка участвала в 24-часовото състезание на пистата на Формула 1 – “Нюрнбурнгринг” /Германия/. Първата българка, участничка във Формула 3000, а рекордът й още е недостижим. Сред първите три жени в света, които стават пилот на “Мицубиши”. Единствената българка, участвала в рали “Монте Карло”, придружена от своята майка като навигатор – легендарната българска шампионка по автомобилизъм Елена Апостолова.

В момента е главен инструктор по Карате Киокушин на деца /5-18 години/, жени и мъже в Спортен Карате Клуб ”Киокушин Спирит” – Бургас, член на Българска киокушин асоциация – ИКО България. Клубът се подвизава в Здравен и Спортен център “АЯКС”, който Световната Шампионка менажира.

В непрофесионален план Гергана Апостолова се занимава и с аеробен спорт в спортния център. През 2001г. започва да инструктира Тае-бо, което се превръща в нейно хоби, а от 2012 стартира и като инструктор по най-новия нашумял нетрадиционен аеробен спорт – Kangoo Jumps!

Съорганизатор е на Община Бургас в традиционните за града ежегодно Първенство по Карате Киокушин за деца от 5 до 14г. , Аеробни форуми и маратони, както и наложеното от над 18 години от фамилия Апостолови – осмомартенско дамско рали за жени “Елена Апостолова”.

GerganaApostolova (2)

– Гергана, честита световна титла!
Сърдечно благодаря, защото това е за мен наистина много ценна победа.

– Как успя да триумфираш и то в Япония – домът на този спорт и то на 39 години?
Успехът, като навсякъде и във всичко, се дължи на много упоритост, дисциплина, лишения, компромиси и воля за победа. За да достигнеш върхът в твоята кариера, трябва да си поставил нужната цел, която устремено да преследваш. А що се отнася за годините, няма да се обиждаме я! Принос за това да не ти тежат годините е постоянството – винаги да си във форма. Баща ми – Стоян Апостолов, е на скромните 67 год. (да ме извинява, че го разобличавам, защото никой не му ги дава – явно приличам на него) и все още сред претендентите за първото място в автомобилния спорт.

– Разкажи някоя любопитна случка от Световното?
Мога да разкажа за първи път, когато спечелих Световна титла в моята дисциплина. Пристигайки в Токио, Япония с моят треньор и спътник в живота – Световния Шампион Шихан Емил Костов, през месец Април 2005, за Световно Първенство по карате Киокушин за жени – кумите и ката, моят багаж не дойде. Добре, че ми се беше случвало и преди, когато ходихме в Америка и Канада на състезания и семинари, че имаме като задължение винаги кимоното да е с нас, като ръчен багаж. Така аз бях пристигнала в Япония само с дрехите на гърба ми и кимоно в раница. Примирих се с това, купих си тоалетни принадлежности и така дойде и деня на състезанието. Имахме квалификации, аз бях в челната тройка и дойде финала, след който веднага обявяват трите победителки. В Българските Първенства имаме традиция при награждаване на започваме раздаването на призове отзад напред, напр. 3-то, 2-ро и 1-во място. Обявявайки първо моето име да изляза на татамито, си помислих: „Еми колкото толкова, пак добре, че влязох в тройката!“, съвсем не предполагах, че те обявяват първо Шампионите. Това беше една от най-прекрасните ми изненади и преживявания. Спомням си, че бях много щастлива и удовлетворена, дори и без багаж.

– Какво ти коства световната титла, от какво се лишаваш, нощният живот как е?
Не ми липса нощен живот, защото съм му се наситила, когато му е било времето. Аз съм максималист, така че от нищо не се лишавам и щом не ми липсва нещо, значи съм се задоволила с него, когато е било нужно. Не обичам шумните места, защото имам по 4, 5 тренировки на ден, работя с доста хора на всякакви възрасти, като по някой път групата достига до 60-70 човека. Нужни са контрол, организираност и доста тренинг, което разбира се измаря. Затова на края на деня предпочитам да се насладя на тишина и ако може повече сън, което за съжаление при днешното ежедневие рядко се получава. Но това е поредната цел, която съм си поставила.

– Разкажи малко повече за Киокушин каратето?
Карате Киокушин е най-твърдият стил от бойните изкуства, защото е фул-контактен (пълен контакт) стил – при мъжете и жените на кумите (бой) състезание се играе без протектори на ръце и крака. Същевременно Киокушин карате е част от културата на даден народ, той философия и начин на живот. Тренирайки ставаш по-дисциплиниран, по-отговорен, по-самостоятелен и психически и физически закален – така да се каже доизгражда характера на човека, защото какъвто си в залата, такъв си и извън нея. В карате има йерархия, ние сме като военна организация, трябва да има подчинение, затова е изключително желателно да се практикува от подрастващи, защото в момента повечето от тях нямат респект към нищо и никой. Моят клуб в Бургас, в който инструктирам се нарича „Киокушин Спирит“. Той е член на Българска Киокушин Асоциация – ИКО България, с Председател Световния Шампион Шихан Емил Костов. ИКО България от своя страна е представителство в страната на Международната Карате Организация Киокушинкайкан, чиято централа е в Токио, Япония.

– Случвало ли ти се е да набиеш някой досаден ухажор?
Не съм конфликтна личност като цяло. Така че при конфронтации винаги съм избягвала грозна развръзка. Карате Киокушин изгражда едно специфично качество и това е смирението. Така че се опитвам да се подвизавам на това. Същевременно както се казва никога не си оставам „магарето в калта“.

– Разбрахме че имаш син, той надува ли се с майка си, че е Световна шампионка по карате и да внимават, че ако я извика, става страшно?
Моят син Богомил тренира от 4-ри годишен – сега е на 11. Като поотрасна започна да осъзнава и да се гордее с майка си, както и с цялото ни семейство, включително и моята майка и баща, които са Елена и Стоян Апостолови – майстори на спорта по автомобилизъм – Многократни Шампиони, като баща ми е все още действащ състезател и винаги е в челната тройка на писта Шампионатите. Благодарение на карате сина ми изпитва респект към мен. Разбира се имало е моменти, в които е злоупотребявал, но съм ги неутрализирала навреме, защото съм доста строга, но справедлива).

– Разбрахме, че си била и рали състезателка. Разкажи ни повече…
Да, аз съм бивш автомобилен състезател. Първата българка участвала в 24-часовото състезание на пистата на Формула 1 – “Нюрнбурнгринг” /Германия/. Първата българка, участничка във Формула 3000, а рекордът ми още е недостижим.Сред първите три жени в света, които стават пилот на “Мицубиши”. Аз съм единствената българка, участвала в рали “Монте Карло”, придружена от майка ми като навигатор – Легендарната българска Шампионка по автомобилизъм Елена Апостолова.

– Как се забавлява Гергана Апостолова, с кимоно ли излиза по дискотеки?
Честно казано повече от времето си прекарвам с кимоно и спортни дрехи. Тренирайки аз се забавлявам, както и разпускам с един нов аеробен спорт, който преподавам – Канго Джъмпс. Също така обичам да пътувам и да съм сред природата. Харесвам всякаква музика, без техно.

comments: