home Кино звезди, Кино и ТВ Леонардо Ди Каприо триумфира на наградите БАФТА

Леонардо Ди Каприо триумфира на наградите БАФТА

Драмата „Завръщането” с Леонардо ди Каприо беше големият победител в британските филмови награди БАФТА, след като обра наградите за „най-добър филм”, „най-добра мъжка роля” и „най-добър режисьор”.

Филмът спечели общо пет отличия, след като грабна статуетки и за операторско майсторство и звук. „Завръщането” триумфира две седмици преди раздаването на американските награди „Оскар”.

Световната киноиндустрия нарича наградите БАФТА „репетиция” за церемонията по връчването на „Оскари”-те, а Леонардо ди Каприо е фаворит и за най-ценната статуетка в киното. Ако грабне „Оскар” за американския актьор това ще е първа награда от американската филмова академия, след като до момента има цели пет номинации.

„Не очаквах всичко това тази вечер … Често говорим за това колко трудно беше да се направи този филм и наистина беше така, но сме изключително горди”, сподели Ди Каприо пред репортери след награждаването.

С приза за „най-добра женска роля” беше отличена американската актриса Бри Ларсън за играта си в в драмата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън „Стая”. Тя също е сочена като фаворит за „Оскар”. Наградата за „най-добра поддържаща женска роля” взе Кейт Уинслет за ролята на Джоана Хофман в биографичната драма на Дани Бойл „Стив Джобс”.

За най-добър актьор в категорията „поддържаща мъжка роля беше определен Марк Райлънс за ролята си на съветски шпионин в „Мостът на шпионите”. Филмът „Бруклин” на Джон Краули получи наградата на Британската академия за кино и телевизионни изкуства (БАФТА) в категорията „най-добър британски филм”. Това беше обявено на 69-ата церемония по връчване на главната британска награда за кино.„Бруклин” е номиниран за „Оскар” в три категории. Той е и претендент за званието най-добър филм.

comments: