home Култура Юбилеен спектакъл на “Българи от старо време” в Музикалния театър

Юбилеен спектакъл на “Българи от старо време” в Музикалния театър

На 20 февруари Музикалния театър ще отбележи своеобразен юбилей- 60-тото представление на оперетата ”Българи от старо време”от Асен Карастоянов, по едноименната повест на Любен Каравелов, Ко продукция на Музикалния театър и НФА ”Филип Кутев”.

Трябва да отбележим огромният зрителски интерес към тази абсолютно чисто национална, жанрова класика и пълните салони на всяко представление до днес.

Оперетата е създадена от Асен Карастоянов през 1959г. специално за трупата на театъра и до днес е едно от най-предпочитаните заглавия в репертоара му.

Любовта към оперетата ”Българи от старо време” на Асен Карастоянов се е запазила и днес, във времето на интернет и високите технологии. С тази постановка, Музикалният театър следва традицията и на неговата сцена отново оживяват Дядо Либен и Хаджи Генчо, патриархалната романтика, колорита и духа на българите от епохата на Възраждането, скъпи на всеки българин.

Спектакълът е наситен с много фолклорни празнично-обредни танци и ритуали, чудесно пресъздадени от хореографите и танцьорите от НФА” Филип Кутев”. Високият професионализъм на трупата, песенно-танцовата стихия на сцената допринасят изключително за автентичността и колорита на представлението.

Оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време” е абсолютен рекордьор по броя постановки на всички музикални сцени в страната.

Комедийния сюжет на възрожденската повест, талантливо жанрово драматизиран от актьора Коста Райнов и виталната музика на Асен Карастоянов с искрящо остроумие извайват образи и сцени, дълбоко стаени в родовата памет на българина.

Безкрайните препирни между „ тези стари котараци” Дядо Либен и Хаджи Генчо ( българските Монтеки и Капулети –сравнението е на доц. д-р Румяна Каракостова от Институт за изследване на изкуствата – БАН), тяхното политиканство „московците или ингилизите” много напомня спорове и дебати от наши дни. Ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен се интерпретират от популярните комици Руслан Мъйнов и Стефан Рядков, чието специално участие е сигурен залог за искрен смях и забавление .

comments:

TAGS:

Ангел Дончев

През 2007г. създава LIVE MAGAZINE. Репортер е на SNEWS.BG и в-к "АКЦЕНТ" от 2009 до 2015 г. През 2011 г. е репортер от България на в-к "BG VOICE" (САЩ). През 2013 и 2014 г. е главен редактор на MEGALIFE.BG. През 2015г. създава LIVE MEDIA GROUP, в чието портфолио са PREVOLUTION и MASTER MUSIC. От началото на 2016г. е гл. редактор и на сайтовете PLOVDIWOOD.BG и SVOBODNO.BG.