home Спорт, Съветите на Николай Чолаков Николай Чолаков – 20 правила за фитнеса

Николай Чолаков – 20 правила за фитнеса

1. Перфектен общоприложен тренировъчен план и тренировка не съществуват. Много доказали се треньори, успели спортисти и преподаватели често си противоречат в това кой тренировъчен план е най-добър. Това трябва да ви наведе на ясните мисли – трябва сами да откриете перфектния тренировъчен план за вас.

2. Колко ще е ефективна една тренировъчна програма зависи от това колко усилия и труд ще вложите в изпълняването й. Ако програмата не работи за вас, потърсете причината в себе си. Може би не се трудите достатъчно и не я изпълнявате правилно. Отдадеността и тежкия труд са ключа към успеха.

3. Спрете да се доверявате и да приемате като чиста монета всички проучвания, които прочитате в мрежата и да се водите само и единствено по тях. Да, образовайте се, но истинският опит и истинските знания ще дойдат, когато се отдадете на нещо истински и му отделяте време и емоция.

4. Всеки обикновен човек, когато се сети, че трябва “да отслабне и да свали някое килце” се досещат, че трябва да имат повече движение, да бягат, ходят и т.н. Искате ли да ви кажем по-добър начин да постигнете това? Започнете да тренирате с тежести.

5. Функционален спорт ли е бодибилдинга? Да, основната му функция е да ти помогне да изглеждаш по начина по който искаш, да променяш себе си и да бъдеш дисциплиниран. Това важи както за жените така и за мъжете. Големите мускули не са непотребни и слаби мускули. Също така изграждането на мускулесто и добре изглеждащо тяло не е за слабоумните.

6. Тренировките не винаги са забавни, но винаги се отплащат с времето. Успехите и плюсовете в живота от тренировките са нещо повече от моментната забава. Бруталните и тежки тренировки е добре да бъдат придружени и с разходки. Разходки навън, сред природата.

7. Монотонните и продължителни кардио тренировки те правят добър в продължителните кардио тренировки 🙂 Кондинационните – кратки, къси, бързи и ненормално интензивните тренировки те правят добър във всеки един аспект на спорта!

8. Най-доброто упражнение за корем – три серии от упражнението “спри да се тъпчеш!” Ако искате добре изглеждащи и изразени коремни мускули, ще ви се наложи да спазвате диета и да ги развиете с помощта на тежки тренировки.

9. Сила и хипертрофия не се изключват взаимно. Можете да развиете силна, добре оформена и обемна мускулатура тренирайки и с повече повторения.

10. Хипертрофията е съпроводена с понижаване на подкожните мазнини. Изграждайки повече мускулни клетки, тялото ви ще произвежда повече от хормоните необходими за изгарянето на мазнините. Което значи, че мускулите ви ще са по-релефни и видими, докато те растат, а %-та на мазнини намалява.

11. В една ефективна тренировка може да присъстват, както тежки и мощни движения, така и леки и концентрирани упражнения. Упражнения за цялото тяло, множество тренировъчни сплитове, базови и изолирани упражнения, тежки единици, напомпващи, разтоварващи, пирамиди и т.н. – множество интересни и различни вариации на тренировки. Има време и място за всичко. Просто бъдете търпеливи и постоянни!

12. Задника е основен мускул във вашето тяло. Най-лесният начин за подобряване на външният ви вид и при мъжете и при жените е да се погрижите за задните части. Освен това със силен задник вие ще подобрите постиженията си на клек, тяга, скокове, спринтове и т.н.

13. За изграждането на едно перфектно, хармонично и добре натренирано тяло, хората използват множество и различни тренировъчни методи, различни философии, твърдения и проучвания. Има обаче едно нещо, което ги обединява и всеки с атлетично тяло го прави ежедневно – ТЕ се спукват от тренировки. Тежки тренировки. Постоянно. Имайте го предвид.

14. Ако у вас имате гирички, тежести, лостове, крос-тренажор или велоергометър, но те просто събират прахта – помислете дали да не се отбиете до близкия фитнес и да си извадите карта.

15. Повечето от любимите ти упражнения в залата са ти любими, защото са лесни за изпълнение и не изискват сила, концентрация и не те измарят. Изпълнявайте базови и тежки упражнения. Или просто намерете вариант вашите любими лесни и приятни упражнения да станат брутални и изтощителни.

16. Не е нужно постоянно да се предпазвате от контузии и непрестанно по време на цялата тренировка да мислите за това как може да се контузите… Изтезавайте тялото си в залата, не сте отишли на модно дефиле. Но и не прекалявайте, не пренебрегвайте симптомите и по-често се вслушвайте в тялото си.

17. Отдаден ли си на спорта? – Обикновените хора винаги си търсят, а и си намират, оправдание за да не отидат до залата или стадиона. Тях все нещо ги боли, все нещо не им е наред. Или пък имат лека болежка или малка контузия. Тези, които са отдадени намират начин да тренират без да засегнат контузията си, изолират болното място и тренират, лошото време не ги спира, ходенето 30 минути до залата пеша не е проблем за тях, не е проблем и да сменят 2 вида градски транспорт за да отидат до залата, почивните дни за едни са перфектното време за други да тренират.

18. Изкълчена китка? Наблегнете на машини, които не изискват да използвате въртене и натоварване в китката. Болежки в колената? Идеален момент да наблегнете и да направите още една тренировка за горната част на тялото. Просто не пропускайте тренировка, не си намирайте оправдания. Не се отклонявайте от цялостната тренировъчна рутина. Тренировъчните навици трябва да се поддържат ежедневно.

19. Много е важно, ако си нов в залата и в тренировките с тежести, да научиш основните правила и техники. Попитай инструкторите в залата, треньорите и т.н. Научи правилата и основните принципи за да можеш след време да ги нарушаваш и това да ти донесе полза.

20. Бодибилдъри, трибойци, щангисти, кросфитъри и стронгмени. Всички те тренират усърдно, търпят лишения и много често пренебрегват болката. Време е да спрем да хейтваме тези, които са решили да вдигат тежести по малко по-различен начин от нас самите.

comments:

TAGS:

Николай Чолаков

Николай Чолаков е на 23 години, но вече е достатъчно известен в професията си като фитнес инструктор и модел. Той завършва спортно училище, а голямата му мечта е била да бъде футболист. Прeз 2014г. участва в спортния фестивал "Arnold Classic Europe" в Мадрид, а малко преди това се снима и във филма "300". Участвал е в много музикални видеоклипове, а през 2012г. се нарежда сред финалистите в конкурса "Мистър Менхънт".