home Кино и ТВ, Нови филми Македонска вечер в София за премиерата на филма “Обожение”

Македонска вечер в София за премиерата на филма “Обожение”

На 16 април (събота) от 19:30 часа в Дома на киното ще се проведе вечер на македонската култура и изкуства. Поводът за събитието е премиерното представяне в България на новия македонски игрален филм „Обожение“.

Лентата е режисьорски дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов, които ще бъдат специални гости в Дома на киното в София.

„Обожение“ е във формата на триптих, направен с идеята на духовното преживяване на частите – Катарзис, Съзерцание и Въздихание. Самата дума „обожение“ означава приобщаване на духа към божественото. Затова и героите във филма се опитват да съживят изгубената духовност на хората около тях. Драматичният сюжет проследява две житейски истории, които се срещат чрез съдбата в третата част. В сценария е заложена силна емоционалност и символика. Музиката е съставена изцяло от авторски композиции на големия македонски композитор Горан Трайковски, а песента „Черна земя“ е от новия албум на битолската ъндърграунд група The Government.

Предстоящата прожекция в България е първо излизане на лентата извън границите на Македония. През 2016 година „Обожение“ ще бъде представен на фестивали в Париж (Франция), Берлин (Германия) и Поградец (Албания).

Разбира се, Македонската културна вечер в София не се изчерпва само с прожекцията. Авторите на филма пристигат и с фотографска изложба от неговия мейкинг, представяща местата, на които е сниман “Обожение” – Прилеп и Битоля.
Рок група 3Motion е подготвила алтернативна програма за почитателите на музикалното изкуство. Перформансът на бандата ще започне с гост певеца Itse Merrko (Македония), с който заедно ще изпълнят музика от филма.

В идеята за представяне на македонската култура се включват и партньори, свързани с традициите на нашата съседка. Всички гости на прожекцията ще могат да се запознаят и опитат характерните за македонския край вина Вранец и Тамянка. Дегустацията на бяла и жълта ракия пък е препратка към първата част на „Обожение“.

Във филма камерата неведнъж показва красотата на природата на Македония, а благодарение на туристически агенции македонската вечер ще даде възможност на всеки посетител да помечтае и дори да планира пътуване до тази близка по традиции, език и обичаи земя.

Очаква се публиката на 16 април да бъде пъстра, интернационална, с различни интереси и възрасти. Гости на Македонската културна вечер ще бъдат както представители на македонската общност у нас, така и много българи – любители на културата на Македония. Отправени са покани до Негово превъзходителство Посланика на Република Македония в България, Директора на Културно-информационния център на Македония в София, представители на катедра Филмова и телевизионна режисура и анимация в НАТФИЗ, организаторите на един от най-престижните кино форуми у нас – „София Филм Фест“, известни наши културолози, любители на кино изкуството, музиката, киномани.

comments: