home Интервюта Елена Велевска: В Македония нямаме онзи блясък, който подхожда на истинска звезда

Елена Велевска: В Македония нямаме онзи блясък, който подхожда на истинска звезда

– 21 години градите успешна кариера в Македония, без някакви скандали. Според вас коя е рецептата, за да бъдеш успешен в попфолкя днес?
Когато нещо работиш с любов, искрено и без задни намерения, ще имаш резултати. За тази професия е най-важното да си свой. Аз го имах този късмет, публиката да ме приеме от самото ми начало и това продължи досега. Индивидуално е, но отдадеността е най-важното нещо, след това любовта, която им даваш на хората.

– Пеете от далечната 1995 г., когато издадохте първата си песен “Сонувам“. Кой ви подаде ръка тогава, за да започнете професионално да се занимавате с музика?
Като дете чаках по-скоро да порасна. Първи ми подаде ръка Игор (музикант от родния ми град Прилеп) и с него записах песента “Сонувам”. След това първият ми клип снимах с Деян Момироски – музикален продуцент и изпълнител, с когото работя вече 20 години. Последните години имам собствен ПР отдел, който много ми помага. Най-голямата подкрепа в онова време, когато започвах, а бях на 15 години, и ми остана досега, е семейството ми. Докато моите приятелки излизаха, без да знаят родителите ми, аз ходех в ресторанти, които работят с музика на живо и исках да гледам как се работи, кои песни се пеят и ги записвах тези, които бяха актуални. Така музикантите забелязаха интереса ми към музиката и имах възможността да пея. Упоритостта и издръжливостта ме доведоха тук, където съм сега.

– Вие бяхте и първата певица, която започна да снима и клипове, а именно за песента “Пу, Пу машала”. Считате ли себе си като новатор за музиката в Македония?
Мнозина знаят, за да кажат, че аз съм тази, която е направила революция във фолка на Македония и аз съм първата, която се стараеше да реализира видеоклип с частна продукция, която в това време – 1997г., струваше 1500 марки, без ничия помощ, аз реализирах и продължих да снимам високобюджетни клипове и досега, така ще бъде и по-нататък. С моите опити как да подтикна моите колежки да мислят по друг начин, да инвестират в себе си, поставих основите на прясната кръв на фолк музиката в Македония.

– Когато става въпрос за вашите колеги, никога не сте имали конфликти с някои от тях, но те често взаимно се карат. Трудно ли се вирее сред такива хора?
Аз не съм конфликтна личност, нито в личния, нито в професионалния си живот. Уважавам всеки, който се опитва да направи нещо. Живеем във време, където е много трудно да издадеш песен и видеоклип. Аз обаче нямам никакъв проблем с това, което е добре да споделя в социалните мрежи, с моята публика, което не мога да кажа, че е така и когато моите колеги са под въпрос. Насочена съм към моята кариера и семейство ми, нямам време, за да бъда част от нещо, което не искам и където и не ми е мястото.

– Избрахте да продължите кариерата си и тук при нас в България. Защо се решихте на такава стъпка?
Тук в Македония като че ли достигнах всичко, а пък и ние нямаме онзи блясък, който подхожда на истинска ѕвезда. Знам, че мога и заслужавам много повече. Последната година имах по-често изяви при вас и за моя голяма положителна изненада, вашата публика ме приеме отлично. В момента музикалната сцена в България е на върха, когато Балканите са под въпрос – качествени видеоклипове, изпълнители и най-важното имате голямо медийно пространство, където да се представят произведенията ни. За съжаление в Македония в момента ситуацията е такава и всяко алтернативно решение е добре дошло.

– Песента “Погледни ме за край”, която скоро ще излезе и с видеклип, който ще се върти по Планета ТВ, е на македонски език, смятате ли да пеете и на български занапред?
В момента се работи по видеоклипа към песента “Погледни ме за край” и мога да ви кажа, че това ще бъде най-добрият видеоклип, който моите фенове са виждали от мен до този момент. Клипът се снимаше два дни в Охрид и Струга. Отличен екип, начело със Стоян Стояновски и още 25 души, както и моят личен екип, снимахме видеото. Премиерното изпълнение на песента бе на новогодишното шоу на телевизия Планета – “Нощ със звездите”, където бяха най-големите звезди на Пайнер, а реакциите на колегите бяха отлични. Подписах договор с продължителност от 5 години, в които освен македонски, хората ще могат да чуят песни и на сръбски и български език.

– Досега имате издадени девет албума, дали подготвяте вече и десетия си албум? С кои композитори ще работите, колко песни планирате да съдържа?
Моят авторски десети албум в момента се подготвя, събират се песни. Този албум ще бъде най-доброто нещо, което досега моята аудитория е видяла от мен. Една нова Велевска. Освен Робърт Билбилов и Огнен Неделковски, ще се намерят и други нови автори, които сега не бих ги разкрила, искам да бъде изненада за всички вас.

– Когато става дума за българската музикална сцена, където конкуренцията е много по-голяма от македонската естрада, имате ли планове с какви песни ще се представите за следващата 2017 г.?
Моята цел е чрез песните да се сближиме всички, музиката няма граници, нека да си помогнем и с това да се разпространяваме по света. Ние като балканци можем много, а с песен е много по-лесно. Колкото до приятелските отношения с колегите, те ще помогнат за успеха на всички ни.

– Присъствахте и на промоцията на музикалния албум на вашия колега Фики Стораро и в Интернет се появиха ваши многобройни снимки с колеги и колежки от попфолка. Да очакваме ли в бъдеще и някой дует с тях?
За моя голяма положителна изненада, получих покана да бъда част от промоцията на дебютния албум на Фики и трябва да призная, че страхотно си прекарах. Сега съм се фокусирана върху видеоклипа и промоцията на песента и би ми било удоволствие, ако записаша и дует с някоя от вашите звезди.

– Имате изнесени много концерти в Австралия, Канада, САЩ, Швейцария, България, Гърция, Турция и на всички тях имате отлична посещаемост. Как коментирате твърденията на вашите колеги, които се хвалят с висока посещаемост, а реалността всъщност е друга?
Всеки се бори по свой начин, аз последните 21 г. съм фокусирана към това, което аз правя, а не към това, което моите колеги правят и колко посещаемост на участията имат те. За себе си мога да кажа, че за моите изяви се изисква билет, което ми е особено приятно. Хората, които идват на моите участя, искат моите авторски песни и почти не минава изпълнение без “Бел лебед”, “Лоша копија”, “Господине анонимен”, “Висок притисок”, “Невинна”, и в последно време все по-често търсят “Въздух” – песен, която записах преди десетина година, а ето днес заживя нов живот. За един от най-големите ми успехи считам представянето ми в дискотека Селект в гр. Струмица, където за две вечери имаше почти 5000 души, което досега не се е случило, когато е пял македонски поп-фолк певец там. Последното ми турне в Канада стигна далеч от очакваното. Аз никога нямам проблем с казването на истината и не ме обижда реалността.

– Все повече присъства темата в поп-фолка, че се купуват фенове през социалните мрежи, гледаемост в YouTube, какво мислите за всичко това?
Всичко, което е принуждавано, се вижда. Напразно е, ако една песен има 50 хиляди или 1 милион в You Tube, а на живо пред хората не е приета и не я пеят в един глас. Аз винаги работя добре и отделено винаги досега съм получавала положителни отзиви от хората, затова говорят и моите концерти. Може би нямам милиони в You Tube, но имам участия, на които се изисква билет за да влезнеш, това е повече от достатъчно. Ако мисли някой, че с фалшиви гледания се стига до успех, нека го прави.

– Има ли нещо в живота си, което бихте искали да направите, но досега сте нямали възможност?
Всичко това, което съм искала да направя, досега съм го направила, но със сигурност имам много планове за моето бъдеще.

– На сцената сте истински професионалист, дали планирате скоро да направите и самостоятелен концерт?
Един мой приятел вече две години ми говори за това, че е време да се направи концерт в Скопие, но в никакъв случай не бе е убедил все още (смее се). Ангажиментите, които имам в момента, не ми позволяват да мисля на тази тема, искам и аз да го направя и това да бъде концерт, който ще се помни, но някак не е дошъл ред. Обещавам, че ще се случи, но точно кога не знам. Знам, че освен концерт в Скопие, ще има още и в родния ми град Прилеп, както и в Струмица – град, с който е свързано началото ми и всеки път, когато стъпвам там, си спомням първите стъпки, хубавите прекарани мигове и любовта, която струмишката публиката ми дава до днес и искам да им се отблагодаря с един хубав концерт, както и в Охрид, разбира се.

– Какъв би бил вашият съвет за всички млади хора, които искат да се реализират в света на музиката и да постигнат поне част от вашия успех? Бихте ли им подали ръка?
Да бъдат себе си, от самото начало да създадат свой собствен печат, по който ще бъдат разпознати. Да работят с любов, постоянство, отдаденост и да инвестират в себе си. Колкото по-рано свикнат с това, че някой има мнение за тях, най-често отрицателно, толкова по-добре за тях. И въпреки че много пъти досега съм помагала на мнозина и са ми отвърнали по лош начин, ще помагам колкото мога и по-нататък. Не са казали за нищо, че ръката, която дава, не се изсушава.

Автор: Наташа Секуловска за Live Magazine

comments: